Saxion op pad

Pilots rond het gebruik van de iPad in het onderwijs

Widgets in iBooks

bookry

Bij een aantal van de pilots van het project Saxion op pad heeft men het plan om een iBook te maken en in te zetten, in co-creatie met studenten. Vorig jaar is er in het kader van de Saxion Ideeënbus door Dorine Koopman (ook actief met een pilot in het project Saxion op pad) een iBookproject* bij AGZ uitgevoerd en geëvalueerd. Hieronder de conclusie:

Uit de evaluatie van het iBookproject van AGZ blijkt dat de studenten een iBook eigenlijk alleen interessant vinden als het echt iets toevoegt aan een papieren boek. Met name de interactieve toetsen vinden studenten een waardevolle toevoeging. Op basis van de evaluatie concludeer ik dat het publiceren van ebooks in pdf- of epub-formaat weinig toegevoegde waarde biedt aan studenten en niet kan dienen als een volwaardige vervanging van je interactieve iBook. Mijns inziens is het de moeite waard om te investeren in het maken van iBooks met iBooks Author mits er interactieve elementen aan het boek worden toegevoegd.

Natuurlijk moet je als student dan wel kunnen beschikken over een iPad, maar als je die niet hebt vind je de informatie in pdf op Blackboard. Weliswaar zonder de ingebouwde interactieve elementen, maar die inhoud benader je op de traditionele manier.

Zoals aangegeven is op dit moment een iBook de mooiste vorm om interactieve elementen aan een digitaal boek toe te voegen, en daarbij gebruik je widgets. Widgets zijn elementen zoals een fotogalerie, een interactieve afbeelding, een 3D figuur of een toets waarmee het iBook een interactieve dimensie krijgt.

Naast deze standaard widgets kunnen er ook stukjes HTML5 codes worden ingevoerd, waardoor je nog meer interactiviteit kunt inbouwen of externe content kunt laden. Deze widgets worden ook door derden aangeboden. Met het gebruik van widgets kan de student behalve met het lezen en het bekijken van statische content ook echt zelf in de weer met het digitale boek!

Een mooie site waar je widgets voor je iBook vindt is Bookry. In hun Widget Library staan allerlei widgets die je gratis gebruiken kunt in je iBook. Hieronder zie je hun video:

*Wil je het iBook Medisch Rekenen van AGZ bekijken dan kun je dat vinden in de iTunes store.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 juni 2013 door in Practische kennis en getagd als , , .

Twitterberichten

%d bloggers liken dit: