Saxion op pad

Pilots rond het gebruik van de iPad in het onderwijs

Bru-taal

De volgende app review is geschreven door Kevin Collins.

Bru-taal

€ 5,49

Untitled-1

Afgelopen week was ik op een verjaardagsfeestje van mijn nichtje en het gesprek ging over school. Ik hoorde dat mijn nichtje van acht (groep 4) het schooljaar over moest doen, omdat ze allemaal E scores had. De leerproblemen liggen vooral op het gebied van lezen en schrijven. Volgens school heeft zij geen dyslexie, hiervoor waren de uitslagen van de toetsen niet slecht genoeg gemaakt en testen op dyslexie was volgens school niet nodig. Ondanks het vele oefenen thuis, is het niet gelukt om alle E scores te verbeteren. Het jaar overdoen is, volgens deze school de beste oplossing. Niet alle scholen laten kinderen doubleren, want er is ook veel kritiek , omdat het meestal onvoldoende oplevert.  Mijn inziens is het belangrijker om uit te zoeken waarom een kind slecht scoort (http://www.klasse.be/ouders/12504/vermijd-zittenblijven/)

 Beginnen

Als docent die met APPS werkt ben ik op zoek gegaan naar een APP die mogelijk bij het lezen kan helpen. De APP die ik gevonden heb is: Bru-taal.

 

Bru-taal omschrijft zichzelf als: een educatieve iPad game voor kinderen met taalproblemen.  De prijs van 5,49 euro hoeft in ieder geval geen belemmering te zijn.

openingsscherm

Figuur 1 openingsscherm

                      

Na het openen van Bru-taal verschijnt figuur 1 waarbij je eerst een gebruiker dient aan te maken. Je geeft je naam op en maakt een keuze uit de 21 Avatars (een Avatar is een picto). Hierdoor kun je deze APP inzetten in een klas waarbij ieder kind zijn eigen gebruikersnaam heeft.

 

 

 Wat is het?

Op de achtergrond loopt een deuntje die, indien deze vervelend wordt, eenvoudig via het symbool van een noot linksboven uit te schakelen is.

Er zijn twee spelen waaruit te kiezen valt: Hoofdspel en Oefenspel. Als

Figuur 2 Spel aanmaken

Figuur 2 Spel aanmaken

voorbeeld van hoe het programma werkt geef ik een uitleg over het oefenspel. Je kunt er kiezen uit vier thema’s: Dierenrijk, Tuin, Robots en Laboratorium. Dit heeft niets te maken met de inhoudelijke vragen, maar met de wijze waarop de punten worden weergegeven. Vervolgens kies je wat je wilt oefenen. De mogelijkheden zijn: werkwoorden, woordenschat, woordvorming en zinnen. Tevens kun je kiezen voor de hoeveelheid vragen, dit varieert per oefening, het minimum is 10, het maximum kan oplopen tot 100. Zie hiervoor figuur 2.

Hoe werkt het?

Figuur 3 Oefenspel

Figuur 3 Oefenspel

De vragen worden gesteld in de vorm van meerkeuze vragen. Na jouw keuze zie je of je correct of foutief geantwoord heb. Bij een foutief antwoord wordt het correcte antwoord kort voorzien van een groen randje, om dit te zien is oplettendheid geboden. Bovenin het scherm zie je hoe je er voor staat, en hoeveel vragen je beantwoord heb. Het een en ander wordt verduidelijkt in figuur 3.

 En nu echt..

Naast het hier uitgelegde oefenspel is er het hoofdspel die verschillende categorieën bevat in oplopende moeilijkheidsgraad. Enige voorbeelden zijn: synoniemen, werkwoordsvormen, samengestelde zinnen en verkleinwoorden. Er zijn er veel meer waarbij er tevens de mogelijkheid is om een toets te maken. Een minpunt van het hoofdspel is dat je een onderdeel (onderdeel 1 is synoniemen) goed moet hebben volbracht voordat je naar onderdeel 2 (werkwoordsvorm) kunt gaan. En dit terwijl niet iedereen problemen heeft met synoniemen.

 Verwerking

Aan het einde van het spel krijg je jouw totale uitslag te zien waarbij de verstreken tijd, correcte en foutieve antwoord, en hoe lang je gemiddeld over elke vraag gedaan hebt getoond wordt.

Resultaten kunnen naar een mailadres verzonden worden in het formaat van een afbeelding. Dit is zeer geschikt voor het volgen van de voortgang van een kind. Lastiger wordt het als er meerdere kinderen mee werken aangezien de gebruikersnaam niet op de afbeelding staat.

 Tot slot

Tenslotte dient benoemd te worden dat er een website is waar je meer informatie krijgt en waar je eventuele vragen kunt stellen: http://www.bru-taal.nl/

 

Conclusie: Een uiterst handige APP die goed ingezet kan worden om een kind (vanaf 8 jaar) zelfstandig te laten oefenen met taal. Het is een overzichtelijke APP die weinig uitleg nodig heeft. Een kind kan de APP doen!!!

4 reacties op “Bru-taal

 1. debbiebraakman
  19 juni 2013

  Dit lijkt me voor de APO ook erg interessant!

 2. Hier wordt een relatie gelegd tussen dyslexie en de besproken app. Die relatie haal ik echter niet uit de bespreking van de app en ook niet uit de beschrijving op de website. De oefeningen zoals besproken zijn gericht op bevorderen van de taalontwikkeling en bevatten geen inhouden die gericht zijn op de aanpak van dyslexie.

  Johan Oude Engberink

 3. Taal
  26 juni 2013

  Het blijft gewoon een revieuw he

 4. debbiebraakman
  26 juni 2013

  En vandaag is deze app gekozen tot Meesterapp in de wedstrijd voor de beste app voor het basisonderwijs! Uit meer dan 200 apps en ideeen voor apps hebben leerlingen deze app gekozen. Zie http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/de-beste-apps-voor-kinderen en de blogpost van 26 juni 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 juni 2013 door in AMM op pad en getagd als , .

Twitterberichten

%d bloggers liken dit: