Saxion op pad

Pilots rond het gebruik van de iPad in het onderwijs

Ready for change (RFC)

De volgende blog is gebaseerd op de reviews van Daniëlle de Grave en Naomi Schipper.

Ready for change

Gratis

Ready for Change1

Wat is het?

Het doel van deze applicatie is zorgen voor verandering in het leven van een verslaafde. Deze applicatie is ontworpen door de instelling Ready for change, gevestigd in Rotterdam en andere steden. Deze App kan worden gebruikt door verslaafden (en omgeving) en ex-verslaafden. Via deze App kunnen gebruikers praktische informatie krijgen over het onderwerp verslaving. Daarnaast bied de App een paar leuke tools om je eigen verslaving in beeld te krijgen. Tenslotte is er een noodknop aanwezig die de gebruiker meteen in contact brengt met een hulpverlener voor noodsituaties. Het is een gratis applicatie, te vinden in de App store, onder iPad apps.

Wat kun je er mee?

Wanneer je in het hoofdmenu komt, zie je verschillende kopjes. Zo kun je informatie krijgen over wat een verslaving precies is en je kunt contact opnemen met de instelling. De app wil verslaafden aanmoedigen om deel te nemen aan een behandeling of methode.

De App beschikt over het 12-stappen Minnesota model. Dit model is gebaseerd op de gedachten van de AA (Anonieme Alcoholisten). Dit 12-stappen model zit verslaving als chronische ziekte. Het doorbreken van verslavingsgedrag staat centraal. Dit onderdeel van de App geeft dus informatie over deze mogelijke behandeling. Ook is er een onderdeel in de App aanwezig dat informatie bied aan partners, vrienden en familie. Ook voor hen is er therapie opgesteld welke via internet kan worden gevolgd.

Daarnaast beschikt de App o.a. over:

  • Een dagelijkse weerspiegeling. (Hier wordt elke dag een nieuwe tekst op geplaatst die te maken heeft met verslaving. Deze tekst kan dan inspirerend werken voor de verslaafde)
  • Een Sobriety Calculator.(Deze rekenmachine rekent het aantal dagen, uren en minuten dat de gebruiker clean is)
  • Een Zelftest over drugs of alcohol. (De test is bedoeld om zelf na te gaan of je alcohol- of drugsgebruik zorgelijk is. Afhankelijk van de uitslag worden verschillende adviezen gegeven. De testen bestaan uit simpele vragen over bijvoorbeeld de hoeveelheid en gevoelens)

Tot slot

De App is deels Engels en deels Nederlands. Bepaalde tools zijn in het Engels, zoals de Sobriety Calculator. Dit kan soms wat verwarring teweeg brengen maar het gaat niet ten koste van de kwaliteit van de App. De praktische en algemene informatie over verslaving zijn wel allemaal in het Nederlands.

Over het algemeen lijkt deze App mij zeer geschikt ter ondersteuning van een behandeling tegen verslaving. Hij bied de gebruiker veel algemene informatie en ook wordt de verslaving in beeld gebracht door de gebruiker zelf.  Ook kan de App erg motiverend werken aangezien behaalde resultaten en vorderingen in de App gedeeld kunnen worden met de omgeving via Facebook en Twitter.

Wel lijkt het mij belangrijk dat de gebruiker beseft dat het geen vervanging is voor een behandeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 juli 2013 door in AMM op pad en getagd als , , .

Twitterberichten

%d bloggers liken dit: