Saxion op pad

Pilots rond het gebruik van de iPad in het onderwijs

Digitale discussietafel oftewel de iPadtable

IMG_2981

Door Freddie Moes

Digitale discussietafel

Digitaal drijfzand

Iedereen herkent wel het beeld van studenten die eindeloos en totaal bewegingsloos, diep in hun individuele beeldschermen verzonken zijn. Met name mensen die een tablet onder handbereik hebben duiken stuk voor stuk in hun apparaat en leven vanaf dat moment (even) een geïsoleerd bestaan. De bedenkers van de iPad tafel willen voorkomen dat meer ICT leidt tot klassen waarin dertig apathische individuen in digitaal drijfzand verdwijnen.

Digitale discussietafel

Vorig jaar is naar een idee van Jan de Vries en Paul Gröneveld (docenten aan de LED-opleiding Industrieel Product Ontwerpen) een iPad discussietafel bedacht. De tafel is met de hulp van ICT&O gerealiseerd en getest. De tafel kan het schermbeeld van 1 of meer laptops of tablets vergroot op het tafelblad weergegeven. Je kunt er met een hele projectgroep tegelijk aan werken en er met gewone whiteboard stiften op schetsen, schrijven en gummen. Van alle beelden, aantekeningen en handelingen worden videobeelden gemaakt die vervolgens met anderen gedeeld kunnen worden. Het meest gewaardeerde voordeel is echter dat de drempel voor het in gebruik nemen van de tafel nihil is.

Hiermee heeft IPO een digitaal ondersteunde, gebruikersvriendelijke discussietafel met ‘replay en undo’ optie gecreëerd die naadloos aansluit bij ontwikkelingen zoals learning on the job, e-learning, serious gaming, Blackboard, cloud-opslag enzovoort. Het leren speelt zich niet alleen maar in het hoofd van de student af maar gaat via het schrijven en schetsen ook door de handen van de student. Dat biedt hele verrassende mogelijkheden in combinatie met iBooks en Apps op een tablet.
Ontwikkelingen

Het komende halfjaar gaat IPO verder met de ontwikkeling van de iPad tafel. Er wordt gewerkt aan een opvouwbaar frame, waardoor het mogelijk wordt om de tafel ook op andere plaatsen in het gebouw te gebruiken. Dat biedt ook mogelijkheden voor andere opleidingen, die ook eens met zo’n tafel willen experimenteren. Uiteindelijk willen we eindigen met een bouwplan waarmee elke geïnteresseerde partij met het bouwplan naar een bedrijf kan gaan die het voor hen kan maken.

 

Discussie

Er wordt vaak opgemerkt dat er ook digitale schoolborden en interactive smart tables bestaan.

Dat klopt uiteraard. Het IPO team focusseert echter op een laagdrempelig ontwerp wat geen uitleg behoeft voordat ermee gewerkt wordt. Daarin onderscheidt het zich van de andere systemen, waarvan bekend is dat ze vaak na een poosje niet meer gebruikt worden omdat de gebruiksdrempel te hoog ligt. Dat is zonde van de hoge investering. De kosten van de iPad tafel hangen af van de gekozen uitvoeringsvorm. Gezien de huidige ervaringen kan de prijs van de tafel aanmerkelijk lager uitvallen dan die van een digitaal schoolbord.

Freddie Moes
Docent Industrieel Product Ontwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 juli 2013 door in LED: Moderne ingenieurs? en getagd als , , .

Twitterberichten

%d bloggers liken dit: