Saxion op pad

Pilots rond het gebruik van de iPad in het onderwijs

Phaxx (vakblad)

Phaxx is een vakblad van kennis- adviescentrum gezondheidzorg en preventie voor migranten vluchtelingen of mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Ieder nummer  biedt informatie en achtergronden over actuele kwesties in de zorg en preventie.

Wat ik van de App vond…

Ik vond het een goede app om hiermee mijn kennis te vergroten over de doelgroep asielzoekers/ vluchtelingen. De App is gratis te downloaden en bevat geen reclames. De tijdschriften zelf vond ik persoonlijk niet zo uitdagend. Bij alle drie de tijdschriften werdt dezelfde opbouw en lettertypen gebruikt. De inhoud van de tijdschriften kwamen qua informatie grotendeels overeen met elkaar. Wel had ik het idee dat er bij elk tijdschrift weer vanuit een ander cultureel perspectief werd gekeken. dit zorgde voor een verhelderend geheel. De laatste update van de App was nog in April 2012, wat ik persoonlijk een minpunt vond.

Tijdschrift 1:

Er staan verschillende tips en ervaringen in van en voor vluchtelingen en migranten. Zo werd er beschreven wat ze moesten doen als ze een arts nodig hadden. Of het feit dat tegenwoordig de huisartsen en hulpverleners steeds vaker te maken krijgen met ouderen die hun laaste levensdagen doormaken in nederland.  Ook staan er bijvoorbeeld tips in gericht op het geloof moslim, met de vraag wilt u richting mekka liggen? De hulpverleners vinden dat ze overal vanaf moeten weten. Ook stond er een stuk in over borstkanker dit was vooral gericht op jonge moeders van tegenwoordig en dat het nodig is dat je het op tijd nakijkt. Vooral turkse en marrokaanse dames die gaan namelijk minder vaak. Ook weten ze er weinig over. Zo  stond er dus een heel stuk alleen over borstkanker, wat het inhoud, wat je allemaal kan, preventie waar kan je terecht etc. Wat ik ook erg interessant vond om te lezen was dat er een stuk over een project in stond gericht op vluchtelingen.  Dit project spoort kwetsbare asielzoekers op. Wat ze hiermee bedoelen is dat vluchtelingen die bijvoorbeeld psychologisch kwetsbaar zijn of een speciale behandeling nodig hebben deze moeten krijgen. Ze moeten dus binnen het project een medisch onderzoek verichten en kunnnen aantonen wat er aan de hand is. Dit wordt dan bijvoorbeeld gedaan door middel van een vroegsignalerings vragenlijst.

Tijdschrift 2:

Ook hierbij is het vooral gericht op asielzoekers en vluchtelingen.  Er wordt aangegeven dat de hulpverleners moeten leren denken op het niveau van de patient/ client. Daarnaast staat er een verhelderend stuk over gezonde voeding voor asiel zoekende kinderen en dat het belangrijk is dat zij hiervan op de hoogte worden gesteld en leren wat gezond en ongezond is.

Tijdschrift 3:

 In dit gedeelte ging het om het coachen van Antilliaanse tienermoeders. Interessant was dat hierbij werd geconcludeerd dat de vaders te weinig aandacht krijgen. Het zou van belang zijn dat ook zij de aandacht krijgen.  Ze geven aan dat intensieve coaching van belang is en dat het succesvol blijkt te zijn.  Er stond ook een goed stuk in over het medisch advies in de asielprocedure dit stuk was gebaseerd op ervaringen, feiten, en cijfers. Tot slot heb ik een stuk gelezen over hoe belangrijk het is dat kinderen leren goed te bewegen en dit combineren met gezond eten.

Deze review is hoofdzakelijk geschreven door:

Ahank Kano-Tarah

Advertenties

Eén reactie op “Phaxx (vakblad)

  1. debbiebraakman
    9 september 2013

    Leuke en interessante app wanneer je verdieping zoekt over onderwerpen rond migranten! Op de website kun je in het archief ook de oudere tijdschriften bekijken.
    http://www.pharos.nl/nl/kenniscentrum/algemeen/vakblad-phaxx/phaxxarchief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 september 2013 door in AMA: Integreren van de iPad in het AMA-onderwijs.

Twitterberichten

%d bloggers liken dit: