Saxion op pad

Pilots rond het gebruik van de iPad in het onderwijs

Update van F€M: iBook voor lessen BIV

FEM

Door Moniek Lensink

Hierboven zie je een screenshot van het eerste iBook dat we in het komende blok in gebruik gaan nemen bij F€M. En dat iBook hebben we zelf gemaakt!

Het is een eerstejaars-boek voor het vak Bestuurlijke Informatie Voorziening (BIV). BIV is voor de meeste studenten die hier op school beginnen een nieuw vak. En vaak ervaren ze het aan het begin als een vaag vak.

Een goed leerboek kan je helpen om toch grip toch krijgen op dergelijke nieuwe materie. Een paar jaar geleden zijn we daarom overgestapt van het boek van Leijnse naar het boek van Paur. Maar we denken als docenten van de vakgroep BIV dat het nog beter kan!

In de afgelopen maanden heb ik daarom zelf het e.e.a. geschreven; de helft van ons nieuwe basisboek voor jaar 1 is nu klaar. Remy Bonke, tweedejaars F€M-student uit Enschede heeft dit vervolgens in een iBook-vorm gegoten en er allerlei leuke interactieve widgets aan toegevoegd.  We zijn dus klaar voor een pilot in blok 1.2.

Annemien Markink gaat het iBook gebruiken in één van haar eerstejaars klassen. Vanaf week 2 in het komende blok krijgt deze klas daarom 15 iPads van F€M te leen; één iPad per 2 studenten.

Aan het einde van het blok maakt deze klas precies dezelfde toets als de andere studenten; ze hebben alleen de stof gedeeltelijk op een andere manier aangeboden gekregen. We kunnen daardoor goed evalueren of deze vorm van onderwijs tot andere (hopelijk betere) resultaten leidt.

Als de resultaten bekend zijn, nemen we de beslissing op welke manier we hiermee door gaan. En wie weet komen er wel meer iBooks voor andere vakken en in andere studiejaren…

2 reacties op “Update van F€M: iBook voor lessen BIV

  1. Dorine
    5 november 2013

    Kunnen we dit iBook ook inzien?

  2. M.J.W. Lensink
    7 november 2013

    Ja zeker Dorine. Het is niet beschikbaar via de iBook-store, maar als je langs komt op HB20 laat ik het met plezier even zien. Misschien ook wel een goed idee om een keer een sessie te plannen met een wat grotere groep m.b.v. de iPad-table. Ik zal Debbie eens even polsen wat daar een goede gelegenheid voor zou zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 november 2013 door in F€M: Het iBook Inleiding AO en getagd als , .

Twitterberichten

%d bloggers liken dit: